Åbent brev til finansminister Corydon

Pengeinstitutterne vil måske i fremtiden kræve penge for kundernes indlån

Bjarne Fog Corydon fra  socialdemokraterne er blevet finansminister i den nye samlingsregering. Det er han formentlig blevet, fordi han har forstand på finanspolitik. Og det er rigtigt godt, hvis det er tilfældet, for der er nogle oplagte misforhold for en finansminister at tage fat på. Forhold, som den forrige regering forståeligt nok ikke ønskede at gøre noget ved, idet den støttede de velhavendes og pengeinstitutternes plyndring af befolkningen.
   Når der nu trues med, at pengeinstitutterne ikke længere vil betale renter for at få lov til at låne penge af kunderne, så skyldes det, at der slet ikke i de moderne vestlige økonomier er nogen interesse for folk, der har styr på økonomien og pænt har sparet op til dårlige tider. Faktisk er hæderlige og sparsommelige kunder ikke værd at samle på og kaldes da også internt i internationale finanskredse for ”loosers”.
   Nej, hvad man ønsker sig, er håbløst forgældede kunder, der tager lån til ansvarsløst forbrug og som resten af livet sidder fast i en gældsfælde, hvor de må trælle som pengeinstitutternes livegne, til de segner.
   Derfor har vi i de sidste ti-elleve år set en strøm af besynderlige banker dukke op i reklamestrømmene på fjernsynet, hvor de frimodigt tilbyder folk op til 500.000,- kr. i lån på deres mere eller mindre glatte ansigt. Hvor disse banker kommer fra og hvor de bliver af, når de efter et stykke tid har ageret på skærmen, er det tilsyneladende ganske umuligt at få at vide. I hvert fald, hvis man ikke har særlige tilgange. For eksempel til finanstilsynet og deslige. For disse banker beholder skam ikke de lånebeviser, de udsteder til kunderne, men sælger dem straks videre. Til hvem vides endnu ikke, men det skulle du jo nok være mand for at bringe frem i lyset, Bjarne Corydon?
   Nu må jeg indrømme, at jeg trods min almindelige politiske interesse vist har sovet lidt i timen, for jeg kan ikke rigtigt erindre noget om dine finanspolitiske visioner, og det dér med at pøse skattepenge over i de stakkels konkurstruede banker er jo ligesom ikke nogen ny politik, så vidt jeg husker, men det skyldes jo nok den kendsgerning, at du egentlig slet ikke er politiker og derfor ikke i folketinget og i andre sammenhæng har fortalt om din politik, men blot været ”grå eminence”, der har visket i Helle Thorning Schmidts øre. Så lad os høre lidt om dine politiske visioner, nu, hvor du har fået magt uden at stå til regnskab for vælgerne.
   Så kære Bjarne Corydon, hvad har du tænkt dig at gøre for det solide flertal af sparsommelige borgere, der er så venlige (og tvungne til ved lov!) at låne pengeinstitutterne deres penge? Vil du kulegrave hele den skok af tvivlsomme banker, der til stadighed dukker op for siden diskret at forsvinde, og vil du fortælle os bankkunder, hvem disse ”banker” sælger deres lånebeviser videre til? Også, selv om det skulle vise sig, at det var til de ”pæne” og ”noble” storbanker som Den Danske Bank eller Nordea?
   Og sluttelig: Vil du som finansminister støtte op om folkelige initiativer til at oprette sparekasser, så lønmodtagere, forretningsfolk og andre, der skaber merværdi, får mulighed for at bestemme over deres egne penge?

                                   Henning Prins

 

Forside  Tidligere ledere  Arkiv