EN KERNEPIGE

Geografisk ligger Sønderjylland ganske langt fra det øvrige Danmark, men det er dog ingenting imod, hvor langt borte det ligger rent mentalt. Jeg husker fra min ungdom, hvordan vi ”hippier” fra det nystiftede VS kom til Højer Skole i en gammel, affældig VW-bus til et politisk møde, hvor alle de partier, der stillede til folketingsvalget i 1968 var mødt op med deres kandidater.
   Da vores brøstfældige skrammelbunke drejede ind i skolegården, der var parkeringsplads, blev vi omringet af en højt jublende skare af børn, der hér pludselig så et glimt af det forjættede land, og vi blev nærmest båret ind i gymnastiksalen. Hvad der stak os i øjnene, var, at børnene var klædt på, som vi selv var det i 50’erne. Det vil sige plusfours med seler, en striktrøje, storternede sokker, en strikhue og meget solide lædersko. Selv var vi iført cowboybukser, vakse veste og smarte T-shirts foruden trainers eller sandaler.  
   Det er dette samfund, forfatteren, den opdagelsesrejsende og debattøren m.m. Gretelise Holm kommer fra. Og hvis der er nogen, der tror, det var en dans på roser, kan de godt tro om igen. For det var den gang, hvor mødre som noget helt selvfølgeligt sagde til deres børn: ”I kan bare vente, til jeres far kommer hjem, så skal i få!”
   Og jo ringere kår, man kom fra, jo flere øretæver hang der i luften. For et liv i stadigt nederlag afføder en vrede, det kan være svært at beherske. Og Gretelises far drømte hele sit liv om at få sit eget, et brug, der kunne udvikle sig til en rigtig bondegård. Men hvor meget han end sled og slæbte, ville intet lykkes for ham.
   Som det er almindeligt blandt landproletariatet, var kristendommen en vigtig del af hverdagen. Så det var som kaptajn i Frelsens Hær at Gretelises mor mødte hendes far, Andreas Holm, der var nytilknyttet Frelsens Hær i Hillerød. Hér mødte de to unge hinanden og sød musik opstod.
   Men nu skal jeg ikke genfortælle hele Gretelise Holms spændende og historisk set uvurderlige dokument over fortidens synder og glæder, men sige, at jeg sjældent med større iver har hastet fra side til side, mens jeg har glædet mig over Gretelise Holms åbenhjertige og karske tilgang til livets genvordigheder. Når man ser de mange fotografier i bogen, giver det en ekstra dimension, ikke kun som illustration, men som en sideløbende og nok så tankevækkende fortælling. Det er en knagende god bog, Gretelise Holm hér har givet os! Tak!

                                                               Henning Prins

Gretelise Holm: Jesus, pengene og livet. Forlaget Teli Media

 

Forside  Boganmeldelser  Arkiv