Alle steder ser dig

Janus Kramhøft. Foto: Ebbe Stub Wittrup

 

Kunsten at blive voksen  

Forlaget Tiderne Skifter holder stadig fanen højt og udgiver dansk skønlitteratur af høj kvalitet. Og endnu vigtigere: Forlaget bringer stadig nye debutanter på banen. Den seneste er Janus Kramhøft, der har skrevet en spændende fortælling om to brødre, der fra et fælles udgangspunkt som ambitiøse kunstnere nu går hver sin vej. Og det går ikke stille af. Martin er den ældste, der er faldet til ro med kone og børn, som han elsker, og har taget en lidt resigneret afsked med de store kunstnerdrømme, broderen Andreas udfolder sig med bragende succés på den internationale kunstscene, men er ved at blive en hul personlighed. For provokationerne bliver meningsløse, når de ikke vil andet end sig selv.

Den broderlige kappestrid kommer selvfølgelig dramatisk til udtryk, lige så snart Martin bliver introduceret til broderens usandsynligt smukke veninde, Maja, der slet ikke er den mondæne dulle, hun spiller, men inderst inde længes efter det, Martin har, nemlig børn og ægteskabelig tryghed. Så det må jo gå galt.

Janus Kramhøft kan skrive, der er spænding fra første side og gode, psykologiske portrætter af de fire hovedpersoner, idet Martins kone Maria er usynligt tilstede som den, han svigter og dog er fuldstændig afhængig af. Der er nogle dejligt rå beskrivelser af kunst og kunstnere anno 2004, desperationen lurer ikke under overfladen, den brænder for fuldt blus. En urmytisk fortælling, omsat til vor tid.

 

Janus Kramhøft: Alle steder ser dig. Tiderne Skifter.176 s. 268,- kr.  

 

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser