Arkitekturens trøst

 

 

Det er et prægtigt værk, Karl Johan Skovgaard Lassen og Claus M. Smidt har lavet over danske arkitekters tegninger. For hvor er de dygtige! Det er man også nødt til at være, for arkitekturen var helt fra begyndelsen af et fag, hvor det handlede om at sælge drømme. At bo var jo bare noget, man gjorde, men når man ikke bare var man, men noget, ja, så skulle en sådan betydningsfuld person selvfølgelig have noget, der understregede dette. Vorherre i alle afskygninger er vel verdens førende bygherre med hensyn til specialdesignede bosteder. Men faraoner, kejsere, konger og folk med lidt på kistebunden skulle også vise særpræg.

Og så kom demokratiet, industrialiseringen og de store massebevægelser, og der blev pludselig også brug for symbolisme i menigmands huse, der nu i høj grad blev etagebyggeri i store karréer i de stadigt voksende metropoler. Så på den ene eller den anden måde skulle æstetikken ind over, og arkitekten blev også en filosof, der kunne forkynde, at rette linier og skarpe vinkler var smukt, fordi det rationelle altid er smukt. At det også var billigt, blev det talt mindre om. Og da betonen så for alvor kom, kunne man pludselig igen sno og dreje tingene som man ville, og nu blev arkitekturen til skulptur.

Skovgaard Lassen og Claus M. Smidt har valgt at afgrænse sig til de arkitekter, de selv bedst kan lide, og det er et godt valg, fordi repræsentativitet ikke nødvendigvis er så godt til at fortælle historie med, som det ellers er på mode for tiden med alle de journalistiske sammenstiksbøger. Så hér møder blikket simpelthen fremragende arkitekttegninger side efter side, og vi bliver præsenteret for arkitekten som fri kunstner med tegninger, skitser og akvareller. Man kan måske lidt djævelsk spørge, om et fotografi af nogle af de eksisterende bygninger ikke ville have dementeret den lokkende tegning? Pragtfuld billedbog til ingen penge!

                                            Henning Prins                                                                                          

Karl Johan Skovgaard Petersen og Claus M. Smidt: Tegning. Danske arkitekters tegninger fra det tyvende århundrede. 272 s. 349, - kr. Aschehoug

 

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser

 

 

 

 

 

 

Hvass og Jørgensen:

Den skarpe vinkling på tegningen skjuler effektivt bygningens monotoni. Taktfasthed hedder det i arkitektkredse!

 

 

Jamaica. Tegning af Nils Andersen. !979. Fremragende stemningsbillede, helt Ib Andersensk.

 

Kay Fischer og Bruun:

   Hér er vi i Dreamspace.                                                                 
 

                                                                                          Det er forestillingen om storbyen, et pulserende Århus, helt at ligne med Times Square i New York. Ja, ja, men kom til Århus, min ven…