At leve med livet

 

 

En gang kunne man ikke tale om det. At man var syg i sjælen. At det hver dag var en pine at stå op og se en ny dag i øjnene, at arbejdet og kollegerne føltes som en umulig opgave at stå ud med, at familien gik én på nerverne, at det var frygteligt at være kvinde i overgangsalderen, at man skammede sig over tabet af manddom, ja, rækken af de problemer og sindslidelser, der var tabu, og som man derfor ikke kunne tale om, er alt for lang.

   Men i de seneste mange år har vi langsomt fået en større åbenhed omkring de kriser, mennesker pludseligt og uforskyldt kan kastes ud i. Fra den offentlige debat er samtalen langsomt trængt ind i hjemmene og ud på arbejdspladserne, familien har i dag større forståelse for et nervesvækket medlem, kollegerne vender ikke mere ryggen til den, der har fået et psykisk problem.

   Men det er langt fra, at man kan sige, at vi er blevet helt åbne og naturlige over for det menneske, der pludseligt får en depression. I pressen taler man endnu hånligt om ”lykkepiller”, som om det var en slags narkotika, der gjorde folk lallende lykkelige, mens sandheden er, at antidepressiver i de heldigste tilfælde blot gør, at folk kan leve et nogenlunde normalt liv.

   Derfor har vi brug for at vide meget mere om det, vi kunne kalde menneskets psykiske hverdag. Den hverdag, hvor det kan være både dig og mig, der pludselig bliver ramt af én af de utallige former for angst, ensomhedsfølelse og regulær depression, der lurer på os alle. Så at sige gøre de psykiske sygdomme lige så naturlige som for eksempel influenza eller snue.

   Til det brug er der kommet en klog håndbog. Det er forfatteren og psykologen Finn Abrahamowitz, der leder os rundt i det store register af symptomer og sygdomme og hvad vi skal gøre ved det. Allerede overskrifterne på afsnittene fortæller os, at det hér er en erfaren, kærlig og nænsom sjæl, der taler. ”Sår i sindet”, ”At falde ud af verden”, ”Kvinder i krise”, ”Tabet og ensomheden”. Og hvordan vi skal tale om det: ”Som ven til ven”.

   Det er en bog, der kommer hele vejen rundt og også peger ud over problemernes kreds med løsningsmodeller, der fordomsfrit tager alle kendte behandlingsmetoder op, fordi der skal noget forskelligt til for at hjælpe den enkelte.

   Finn Abrahamowitz’ bog er den oplagte opslagsbog, der skal stå i reolen ved siden af ”Doktor, hvad fejler jeg?” til gavn for netop den, der ikke tør tale om det.

                                                                Henning Prins

                                                              

Finn Abrahamowitz: Det handler om mennesker. 384 s. 299,- kr. Lindhardt og Ringhof

 

Finn Abrahamovitz

 

  Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser