Befrielsen af de borgerlige  5.11.2008

Valget af Barack Obama som præsident i USA opfattes selvfølgelig som en slags moralsk sejr for venstrefløjen og socialdemokraterne. Vi venstresnoede har så lidt at glæde os over i det daglige, så et nederlag til den ekstreme højrefløj fryder os. Vi tager et forfriskende styrtebad i Obamas folkelige appel og føler os hensat til salig Kennedys dage med det gryende ungdomsoprør i kimingen. De begejstrede ansigter, den henførte ungdom med dens blanke øjne og store håb. Lækkert!

Men det er ikke venstrefløjen, der har vundet. Det er de borgerlige politikere, der med ét slag er kommet ud af Bush’ mentale Guantánamo-fængsel. Det er Lene Espersen og Connie Heedegaard, der sammen med Margrethe Vestager kan tage små dansetrin, fordi de nu kan begynde at lægge seriøs afstand til Bush’ pinlige arrogance med hensyn til både udenrigspolitik og menneskerettigheder.

For i Bush’ regeringstid var nuancerne i den vestlige verden forsvundet, fordi USA krævede absolut opslutning fra sine allierede og ikke tolererede kritik. ”Enten er I med os eller I er med terroristerne!” lød budskabet i al sin enkelhed.

Men nu blæser der en strid vind fra USA, der genindsætter de borgerlige dyder fra liberalismens eget fædreland, Amerikas Forenede Stater, der netop blev skabt af driftige entreprenører for at dyrke den højeste gud, der ikke, som nogen tror, hedder Mammon, men derimod Arbejdets Velsignelse.

Og hvor er det en fornøjelse at se de journalistiske vimpler stå stive i den stærke blæst. Hér rettes der ind over hele linien, og det bliver meget tydeligt, hvor mange republikanere, der efterhånden er kommet ind i de store medier, og hvor undertrykte andre borgerlige har følt sig. Helt usædvanligt begyndte to journalister at diskutere symbolværdien i det tilfældige billede, TV viste af Fogh, hvor der i baggrunden sås et grønt skilt med teksten ”UD”! Jamen, den slags var utænkeligt i går!

Og ja, kikkertsigtet peger mod Anders Fogh Rasmussen, hvis samarbejdsvilje over for Bush har været lidt ud over det, man normalt ville kræve af selv en meget trofast allieret. Han undgår ikke at måtte stille op til det samme ansvar som Bush, nemlig at han på et falsk og løgnagtigt grundlag har ført Danmark ud i en grusom og umenneskelig krig, hvor tortur og vilkårlig indespærring har præget dagsordenen, og hvor der har været så mange kritisable punkter i hele forløbet af krigen, at det må have krævet en utrolig indsats fra såvel politikere (Fogh) og efterretningstjeneste m.m. for at hindre den diskussion i at komme til fuld blomstring.

Derfor vil jeg ikke bruge særlig meget tid på at spekulere over, hvor meget Obamas sejr vil gavne socialdemokraterne og SF, men derimod vil jeg med spænding følge de nye udviklinger (og afviklinger), der vil komme til at ske i den borgerlige lejr.

For Obamas sejr i USA vil navnlig vise sig som en befrielse af de borgerlige, så de igen kan ranke ryggen og tale universelle menneskerettigheder og alt, hvad det indebærer.

Jeg spår Anders Fogh Rasmussen en interessant fremtid. Men velkommen tilbage fra Guantánamo, kære borgerlige politikere!  

                                                                              Henning Prins


Forside Ledere Arkiv