Den sårbare styrke

 

 

Jeg kan vældig godt lide Marlene Nedergaards nye samling digte, ”Vær ikke bange-bogen”. Den viser fint, hvordan sproget kan fortælle mange historier på én gang, og at vi mennesker til syvende og sidst er børn, der prøver at lege voksne. Vi har det svært med at tage det ansvar på os, vi må vende og dreje spørgsmålet, om vi nu også er gode nok, smukke nok, dygtige nok, før vi tør møde verden i form af de andre. Eller snarere: Den anden.

For hele det kontrapunktiske forløb i samlingen af let haiku-prægede digte, hvor pointerne lægges ud som små zen-oplevelser, handler om hvor meget vi må forberede os på at møde den anden. Og ikke mindst, når det er kønnenes møde, det handler om. Ham og hende. I sig selv og altid et drama.

Med forlov vil jeg nok mene, at det er en særlig kvindelig disciplin at være så selvransagende, som Marlene Nedergaard er det. Der er næppe nogen voksne mænd, i hvert fald mænd, der lever sammen med kvinder, der ikke ind imellem har undret sig lidt over det nådesløse blik, kvinder kaster på sig selv. Der er ikke den ubetydelige brist eller lyde, der ikke kan blive katastrofal, et skævt klippet øjenbryn, og verden står for fald.

Nedergaard skriver tydeligt nok om sig selv – og det er et plus, fordi hun lykkes med at gøre det selvransagende til noget mere end netop hende selv. Det er kvinden og manden, det fundamentale drama, der er på spil hér. Om at få lov til at elske, at give sig lov til at elske, at turde elske. For afvisningen er ubærlig. Og manden er lige så uforståelig som verdensrummet og naturens love - er katastrofen allerede på vej eller er han den trygge favn?

Marlene Nedergaard konsulterer sin barndom og sine sår. Det er god poesi, gode billeder og man holder med hende i hendes vej til kærligheden:  

         SHE GOT THE FLUE  

         Hold 0m hende i denne nat Hold om hende så hun aldrig mere fryser
         
varm hendes hænder med lykkelige slutninger (put hendes hænder
         
i hans så hun aldrig mere kan slippe ud) indhyl hende i dugvådt græs
         
af fine sider læg tynde sjaler over hendes skuldre og kast små
         stjernekastere på hendes ituslåede kjoler fold hendes hud i silkefine
    
     fortolkninger Iklæd hende eventyr med lykkelige afslutninger  

         Lad hende ALDRIG MERE     

         Gå alene       

         Hjem  

                                                                       Henning Prins

 

 

Marlene Nedergaard: Vær ikke bange-bogen. 64 s. 175,- kr. Gyldendal

 

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser