Det bebrillede barn

 

Måske vil Benny Andersen ikke bryde sig så meget om udtrykket, men han skriver altså fortryllende. Han griber sin læser ved hånden og man når slet ikke at tænke over det, så er man i bennyland, stedet, hvor man ganske vist har mange erfaringer og kender til tab og smerte, men hvor man aldrig bliver helt voksen.

Lige nu glæder han sine fortryllede læsere med et bind erindringer fra et bevæget liv, ”Livsrejse med vigtige ophold”, hvor vi begynder dér, hvor alting begynder, i barndommens land, og der skinnede solen altid, hvad Benny Andersen godt véd er noget vrøvl, men sandt alligevel.

Bogen består af tidligere offentliggjorte kronikker og samtaler, og det er lykkedes fint med at skabe sammenhæng i udplukkene, der på ægte Andersensk vis ser det store i det små og omvendt.

Især får Benny Andersen fortalt en masse om hans tilgang til poesien og musikken, som jeg synes giver et godt indblik i sin både legende og dybt professionelle holdning til kunsten. For ret beset er der ikke så lidt melankoli og nostalgi neden under det gode humør og de finurlige lege med ordene, der drilles til at give hele deres indhold fra sig, hvor nødigt de end vil. For det er i sproget, vi kan lære os selv at kende, og vi mener altid meget mere end vi siger, og netop det er svært at skjule for sprogmennesket Andersen, der graver dybt i betydningslagene, der viser sig at ligge omkring tilsyneladende helt troskyldige ord og begreber. Men det ville ligge Benny Andersen fjernt at barbere det levede liv bort for at komme ind til den nøgne kerne, for så vil det vise sig, at den slet ikke er der. Tingene og ordene hænger sammen med den måde, vi lever på og skal forstås udfra det.

Bogens anden halvdel handler mest om Benny Andersens store kærlighed til Cynthia, pigen fra Barbados, der fik rykket grundigt i Benny Andersens rodnet, der havde godt fat i den danske muld, og som åbnede nye horisonter for den altid nysgerrige og åbne digter. En sådan forskydning giver nye indsigter i menneskehedens ligheder og forskelligheder, måske især det første, for under den kulturelle forskellighed er vi temmelig ens på godt og ondt.

Så læserne kan godt glæde sig til gode timer i årvågent og sansende selskab sammen med en digter, der ikke er bange for at rime ordet smerte på hjerte.  
                                                                        Henning Prins                    

 Benny Andersen: Livsrejse med vigtige ophold. 263 s. 249,95- kr. Borgen


Tilbage til forside Tilbage til Boganmeldelser