Det vingede budskab

 

 

Engle er ikke bare engle, endsige englelige. De kan såmænd være temmelig ondskabsfulde, ja, rent ud sataniske. Men det var mest i gamle dage. Den moderne engel er en temmelig feminin vinget skikkelse i græske gevandter, der våger over menneskene. Ja, man kan endda være så heldig at have en skytsengel.

Mag. Art. i kunsthistorie Charlotte Christensen har lavet en prægtig bog om engle til alle tider på forlaget Gyldendal. Og det er et omfattende emne, for der har været engle siden skabelsens allerførste dage, hvor Vorherre skabte det hele. Og forestillingen om englen, der jo også kan ses som det flyvende menneske, har i allerhøjeste grad appelleret til fantasien, hvad der ses af de myriader af billeder, der er lavet af engle.

Charlotte Christensen er gået systematisk til værks. Først får vi ”Englene i Bibelen”, hvor vi starter med Det Gamle Testamente, der vrimler med alle slags engle: Budbringere, voldelige engle, dødbringende engle, ja, ligefrem ”Morderenglen”. Og så er der serafer og keruber for slet ikke at tale om ærkeengle. Vi tager også en smuttur omkring de såkaldte pseudepigrafer (jødiske ikke-anerkendte religiøse skrifter, jævnfør med de kristne apokryfe testamenter), f.eks. Enoks bog, hvor vi lærer englenes navne at kende og hører om deres fald.

I Det Ny Testamente har de også fuldt op at gøre med forkyndelser, mirakler, bebudelser, fødsler, dødsfald og som assistenter. Dommedag er deres helt eget speciale og morderenglen får en kontrakt på Herodes, som ”lader ham ynkeligt omkomme.” Det var han selv ude om.

Da engle er så mangelunde, har der naturligvis altid været en heftig diskussion om deres natur blandt de lærde, hvis opgave det jo netop også er at finde ud af den slags ting. De er dog hidtil ikke blevet enige, selv om diskussionen om, hvor mange engle der kan stå på et knappenålshoved måske ikke er dagens mest påtrængende spørgsmål.

Bogen er propfuld af herlige billeder af engle til alle tider, og jeg forstår godt, at forfatteren har valgt Eugéne Thirons billede af Jeanne d’Arc til omslaget. Det er sandelig en anden fortælling end den om den blide skytsengel, der bøjer sig over vuggen. Hér bringes der sværd! Jo, engle er mange ting. Næste billede vil måske vise dem, mens de kaster bomber over Sodoma og Gomorrah?

                                                                      Henning Prins

                    

Charlotte Christensen: Engle. 285 s. 299,- kr. Gyldendal   

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser