En kristen hedonist  

Den finurlige Ole Fogh Kirkebys portræt ville have klædt omslaget

På omslaget står der at Ole Fogh Kirkeby er filosof, dr. phil. og professor ved Handelshøjskolens institut for ledelse, politik og filosofi. Det lyder som rimelig tung bagage.

Som billedet viser, er han det også. Rimelig tung, altså. Og en lun fætter, der ikke er undergivet tidens nyvictorianske stramtandethed, men kan berette om en flerdages druktur som en åbning til filosofiske erkendelser. Det er hårdt tiltrængt i en tid, hvor pænheden og hykleriet næsten ikke kan komme til for hinanden. Om han også ryger, véd jeg ikke. Men det skulle såmænd ikke undre mig.

Samlingen ”Filosofiske fiksérbilleder” består af ultrakorte små knaldperler, hvor forfatteren tager udgangspunkt i hvad tidens flod nu bringer med sig af drivgods plus hvad der farer igennem hans hoved helt af sig selv. Og det er meget.

Man kan roligt sige, at det er en fordel, hvis læseren er bare lidt inde i filosofi og erkendelsesteori, for der gives ikke ved dørene, når begreberne introduceres. Frem med ordbogen!

Opskriften er sålunde: ”Martin Heidegger hævdede…”, ”Døden sidder på hug, siger Rilke…”, ”Doketisme kommer af dokein, der har samme rod som doxa…” eller ”Hegel mente…”.

Jeg følte mig godt underholdt, selv om jeg langt fra følte mig enig med Ole Fogh Kirkeby. Jeg aner tydeligt, at nedenunder hans formelle anerkendelse af det darwinske verdensbillede gemmer der sig en kristen tro, der savner argumenter og derfor må snige sig ind i de små teksters konklusioner som bon mots, der ikke forklares ved andet end sig selv.

Men det ødelægger ikke den humoristiske og sanselige tilgang til verden, eller den visdom, der lægges for dagen i de små, velskrevne tekster.
                                                                                             Henning Prins

Ole Fogh Kirkeby: Filosofiske fiksérbilleder: 285 s. 199,- kr. Lindhardt og Ringhof


Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser