Familiær åndenød

 

 

Hvor foregår de største dramaer? Hvor lyver og forstiller man sig mest? I familiens skød, som vi alle véd. For i familien hersker hensynene nådesløst, og sandheden er hjemløs. Således også i Christina Hesselholdts lille roman ”I familiens skød”.

Vi er på weekend med Anne og hendes mand, forlæggeren Lars, i deres sommerhus, og rollerne er fordelt på Julius, højtagtet og usælgelig poet, svigermor, der også hedder ”fru Hede”, Lars’ datter Amalie og Sara, Annes barn med Lars plus en nabokone og Annes nye veninde, den traumatiserede flygtning Naseema og hendes to børn.

Og med denne roman forekommer det mig at Christina Hesselholdt lykkes med at lave litteratur på det kvindeliges betingelser. Udtrykt sådan fordi ordet ”kvindelitteratur” ville være misvisende. Men det er først og fremmest Annes iagttagelser og til stadighed kørende samtale med sig selv, der er omdrejningspunkt i bogen, selv om vi uafladeligt dykker ind og ud af de andre personers hoveder. Og det kvindelige er at søge orden, harmoni og helst også mening med tingene, at få ting til at glide, at undgå at sige det forkerte og i det hele taget føle sig ansvarlig for alt. Og det er ikke sjovt, endsige nogen nem opgave. For man kommer jo hele tiden til at sige det forkerte, gøre det forkerte, og navnlig: tænke det forkerte.

Det lykkes i eminent grad Christina Hesselholdt at gøre denne på overfladen nok så trivielle historie til et strømførende drama, så man ligesom hovedpersonen sidder med livet i hænderne og venter på den næste katastrofe. For Lars er en stud, Julius en forfængelig nar, svigermoren en gammel fupmar og naboen en ydmyg slesker. Amalie føler sig forkastet og er utryg over for sin fars nye kone og lusker om i billedets udkant, mens hun pønser på at komme hjem til sin mor. Og Sara, det nye barn, bliver syg midt i det hele. Julius er såret over at hans kontrafej ikke er på forsiden af forlagets nye katalog og Lars forstår bare ikke en pind af noget som helst. Ude i horisonten ligger en sort sky. Det er Naseema, hvis ankomst med den lokale færge ventes i løbet af dagen.

Vi befinder os med andre ord et centralt sted i dagens Danmark. Hér råder der politisk og moralsk korrekthed, hér vejes hvert et ord på guldvægt og misforståelserne blomstrer prægtigt. Faktisk er det moderne liv et helvede.

Så da flygtningen Naseema omsider ankommer med sine to døtre, ødelagt af mishandling og tortur, med en udvisning hængende over hovedet, går alt galt. Alle personernes selvbilleder går i opløsning lige for øjnene af os og alle kommer til at sige det forkerte. Romanen er kun på 159 sider, men den er stor!

                                                                       Henning Prins

 

Christina Hesselholdt: I familiens skød. 159 s. 149,- kr. Rosinante


Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser