Familien Danmarks historie

 

Thomas Thurahs skønlitterære debut ”Begyndelsen” er én af de bedste bøger, jeg længe har læst. I et lavmælt tonefald og med følelserne holdt stramt i ave, beskriver han i fire fortællinger sin families historie, og dermed vores allesammens.

Man kan sige, at det moderne Danmarks historie begynder med afslutningen af Napoleonskrigene, med tabet af Sønderjylland og Slesvig og med de nye tanker, der trænger ind over grænserne om frihed og lighed og individets ret til selvbestemmelse. Der opstår et Danmark, hvor protestantismen sætter rimfrost på sjælen, hvor den undertrykte seksualitet rører på sig i sin spændetrøje, og hvor det enkelte menneske hele tiden udfordres på, hvad der er sandt og rigtigt. Dette møde mellem gamle og nye tanker forvandler kernefamilien fra at være, ja, gud véd hvad, i hvert fald et sted, hvor folk ikke var i tvivl om, hvem de var og hvad de skulle gøre, til en valplads, ikke blot mellem generationer, men mellem ægtefæller. Ret beset bliver den moderne familie ikke så lidt af en dødsmaskine, der ubarmhjertigt knuser individerne mellem sine kæber.

Der er i hvert fald ikke mange, der går ram forbi i Thurahs familie. Alle det moderne samfunds plager slår ned på familiemedlemmerne. Cancer, ungdomskriminalitet, stofmisbrug, nervemæssige sammenbrud, selvmordsforsøg. Ganske som det sker hos familier overalt. Dertil alle de lidelser, det velmenende samfund og de endnu mere velmenende profeter for en ny tidsånd, påfører børn og voksne, der ikke begriber en pind. Frygtelig er fortællingen om hans forældres skilsmisse, der er én stor nedslagtning af hele familien i en nådesløs kamp om at have ret. Ret i, og ret til.

Som Thurah siger om sin egen generation, efter at have opregnet alle de goder, der har sneet ned over den: ”Det er en generation, det er synd for. Det er muligt, det er. Men det kan også være udsigtsløs anstrengelse altid at synes, det er synd for.”

Det er en stor bog, Thurah har skrevet, ikke blot i omfang, men også som et tegn i tiden. Han har en uovertruffen autoritet, når det gælder om at tale på sine bedsteforældres, forældres og søskendes vegne. At han selv til sidst stikker hovedet frem med det ovenfor citerede, kan virke som en skønhedsplet. Men på den anden side: Det skulle jo siges!

                                                           Henning Prins

                                                                       

Thomas Thurah: I begyndelsen. Fire historier. 264 s. 269,- kr.

  Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser