Forargelsens blodrus 05.05.2013

Véd vi egentlig, hvem der står bag de ubehagelige scenerier i Fælledparken og andre mødesteder for 1-maj demonstranter? Det er ikke nødvendigvis forargede socialister

I Søndagspolitiken mener lederskribent Kristian Madsen, at der skal en ”udrensning” til, så man kan komme af med ”ballademagerne” ved offentlige politiske møder som f.eks. fejring af 1.maj. Det er der nok mange, der vil være enige i, for han har jo ret i, at de fremmødte bliver forhindret i at høre de budskaber, talerne vil formidle.
   Problemet er bare, at selv om ”ballademagerne” for nogens vedkommende fører sig frem med Enhedslistens logo, er det langt fra givet, at de er medlemmer, endsige tilhængere. Jeg husker tydeligt en 1. maj i 1983, hvor Mogens Glistrup under hånden kunne informere pressen om, at der nok ville ske noget i Fælledparken, når han kom derud til 1. maj. Og ganske rigtigt fik pressen mange gode billeder af hætteklædte overfaldsmænd, der smed med æg på den stakkels politiker. Dette tog Glistrup med et ovenud strålende humør, han tørrede kækt æggehvide og blomme af ansigtet og begav sig uforfærdet op på talerstolen. Men hvem var egentlig de mennesker, der kastede med æg?
   Den slags kan gøres mere raffineret, som da Pia Kjærsgaard i 1995 i tre uger daglig fik op til flere forskræp i Danmarks Radio om, at hun ville besøge Nørrebro til fods. Tilrettelæggerne sørgede omhyggeligt for, at der blev gjort nøje rede for hvert et trin, Kjærsgaard måtte tage i det indre Nørrebro, så hun var nem at finde. Og tænk en gang: der dukkede minsandten nogle truende ballademagere op, så den arme politiker måtte søge tilflugt i en butik. Ja, hvem kunne nu have forudset det?
   I det hele taget er dansk presse slet ikke interesseret i at afsløre, hvordan man kan tilrettelægge ”hændelser”, der bringer en politisk modpart i et dårligt lys ved at man i forklædning optræder som denne og ved bølleagtig adfærd kaster skam over sin politiske modstander. Og vi skal jo endelig ikke glemme, at politiet ikke blot er der for at holde ro og orden, nej, efterretningstjenesten er skam også politisk, sådan som vi så det ved den store demonstration mod skærpede straffe for hashrygning ved Christiansborg, hvor Det ny Samfunds formand, Peter Duelund, uventet råbte: ”Alle, der har røget hash, sætter sig ned!”
   Dér stod de så, alle Pets og Fe’s agenter og strittede, mens alle vi andre sad ned og var flade af grin. Også journalisterne. Dog mente aviserne ikke, at denne pudserløjerlige hændelse fortjente omtale i spalterne.
   I de for længst glemte dage, da vi demonstrerede mod Vietnamkrigen ved den amerikanske ambassade, var vi så plagede af agents provocateurs fra både efterretningstjenesterne og højreorienterede grupperinger som ”Frihedsalliancen” og Hetlers nazigruppe, at vi måtte oprette et internt ”demonstrationspoliti”, der stod mellem demonstranterne og politiet for at forhindre bevidste provokationer såsom molotovcocktails eller kølleslag vendt mod politiet. Dét virkede, og spørgsmålet er, om ikke Enhedslisten, netop for at undgå at blive taget som ufrivilligt gidsel af folk, der spiller socialister, men er højreorienterede, kan blive nødt til at oprette et sådan ”beroligende” korps?
   For lige at lave en sløjfe på denne artikel, vil jeg citere føromtalte lederskribent Kristian Madsen: ”Lad os møde politikere, enige eller uenige, med den respekt, de fortjener, og give os selv den debat, vores demokrati fortjener.”
   Ja, altså, væk med ballademagerne, enig. Men hvordan kan vi møde vores politikere med den respekt, som Kristian Madsen efterlyser, når de fylder os med løgn morgen, middag og aften og løber fra alle deres løfter?                                                                                        

                                                         Henning Prins
 

Forside  Tidligere Ledere  Arkiv