Fortidens skygger

               
 

Sissel Bergfjord debuterer med den lille roman ”Min morfars stemme” og den er ikke uden evner. Forfatteren gør sig stor umage for at ramme en stemning, og det lykkes også mange steder i bogen.

Bergfjord eller hendes alias rejser op til familiens sommerhus i Norge helt alene, trods familiens advarsler. Hun blaffer og bliver taget op af Egil, som er en flink og snakkesalig fyr, der meget gerne vil køre hende helt til døren og som insisterer på at give hende to flasker vin. Enhver manuskriptforfatter vil vide, at hér præsenteres en person, som vi skal se igen, måske under dystre omstændigheder. Men vi ser aldrig Egil igen, selv om han optræder som en skygge et par gange i fortællerens erindring. Den slags er selvfølgelig tilladt, det ligner virkeligheden på en prik.

Fortælleren sorterer ikke nok i sit stof efter min mening. Der er lidt for megen snakkesalighed, når hun gør rede for alt, hvad der farer igennem hovedet på hende. Også temmelig sart, forekommer det mig, i betragtning af at hun vil holde ødemarksferie helt alene og hun er da også bange. For mørket, for mænd og vilde dyr. Der skjuler sig en fortælling om fortælleren, jeg ikke synes bliver rigtigt forløst.

Hendes ærinde er, viser det sig, at finde frem til sin afdøde morfar, som hun aldrig har kendt, eftersom han døde lige da hun blev født. Under usædvanlige omstændigheder, idet han frøs ihjel i sin båd. En mærkelig død for en hærdet vildmarksfarer og modstandshelt, der under krigen gemte sig for tyskerne og levede i frost og kulde af, hvad naturen undte ham, og det var ikke meget.

Jeg vil ikke referere mere af handlingen, men sige, at hér har vi endnu en forfatter, der er på sporet af anden verdenskrig, sådan som den optræder hos den yngre generation. Sissel Bergfjord har talent, og hvis hun tør stryge nogle flere sætninger og kaste sig ud i den poesi, stemningslitteratur kræver, skal det nok lykkes. For det kræver poesi at tale i et lavmælt sprog om dagligdag og tilsyneladende trivielle ting.

                                                                        Henning Prins

                                           

 

Sissel Bergfjord: Min morfars stemme. 184 s. 169,- kr. Gyldendal  

                                   Jeg vil gerne have nyhedsmails
                                    
kritiskportal@mail-online.dk   

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser