Høns i skarp sovs

 


Søren Lind er debutant, dvs rigtig debutant er han nu ikke, for han er uddannet i både dansk og filosofi og har skrevet bøger om sprog og den menneskelige bevidsthed, har rejst jorden rundt og instrueret dokumentarfilm og skrevet drejebøger m.m ifølge omslaget. Og det behøver bestemt ikke at ødelægge noget.

Juhuuu, råbte jeg da også inde i mig selv, da jeg tog fat på de indledende sætninger i titelnovellen ”Høns i pluralis og på flugt”. Her har vi endelig en skarp og vittig hund, der kan lave så mange dobbelte bunde i ethvert begreb, det skal være. Og for pokker hvor har han det godt med sproget, der lystrer hans mindste vink, så man straks er drejet på. Og så kommer der en lille skuffelse.

For Lind springer over, hvor gærdet er lavest. Det er jo en knaldinteressant skikkelse, han præsenterer os for, denne hønsemaler, der altid maler fjerkræ på vild flugt ud af billedet, og som godt kunne være en rigtig god kunstner. Men vi får ikke lov til at få ham udfoldet, han bliver lige på en studs til en dårlig vittighed: han reventer talt knepper hønsene, dvs de stakkels retarderede krøblinge, han passer på sin nattevagt på et plejehjem.

Jamen, det er selvfølgelig en eminent god historie, hvis den fik lov til at udvikle sig på en usensationel måde og tog sig selv alvorligt. Men nu viser det sig, at der er forskel på at mestre sproget og så mesterere det. Lind er et iøjnefaldende skrivetalent, men hvor er hjertet? Hvor er medfølelsen? Alle hans personer, og han demonstrerer blændende, at en person er noget, han skriver, og som derfor fra linie til linie kan blive en anden, er emblematiske og ikke rigtigt levende. Det er synd og skam, for jeg synes, jeg kan se konturerne af en rigtig god forfatter, hvad der også viser sig i de øvrige noveller, der alle på den ene eller anden måde kunne være blevet til rigtige menneskefortællinger. Desværre er forfatteren endnu håndsky overfor den nødvendige patos – sentimentalitet, kalder han det – til at skrive de store romaner, han er forpligtet til at skrive. Men det skal nok komme. Og så er det altså meget underholdende at læse dette litterære skoleridt, skulle jeg lige huske at sige.

 

                                                                                    Henning Prins
 

Søren Lind: Høns i pluralis og på flugt. 148 s. 199,- kr. Tiderne Skifter


Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser