Helvede tur/retur

 

Andrew Solomon er journalist og forfatter. Og meget mere end det. Han er en opdagelsesrejsende i menneskets indre og har som sådan besøgt mørke kontinenter både inden i sig selv og hos andre. Med andre ord er Solomon specialist i vor tids mest udbredte og mindst udforskede folkesygdom, depressionen. Det gør han fortræffeligt rede for i bogen ”Helvedes malstrøm”.

Og det er velgørende at læse om dette påtrængende emne i et nutidigt dagligsprog, for psykiatrien og psykologien vil jo gerne optræde som ”videnskab” og bruger derfor mange utilgængelige sproglige udtryk for sindstilstande, der faktisk findes almindelige ord for.

Det er ellers godt nok en ordentlig moppedreng af en bog (744 sider), men det skal man ikke lade sig gå på af, for Solomon skriver ud fra det selvoplevede og har derfor mulighed for på en stærkt personlig måde at inddrage læserens opmærksomhed fuldt og helt, når han går ned i de mange personhistorier, han har at berette.

Han formår helt ligetil at stille spørgsmål ved, hvad vi egentlig forstår ved sygelighed og depression. Er det noget ”psykisk” eller er det noget ”somatisk”, altså i familie med kræft og influenza? Ja, det er både og. Og meget mere.

Solomon afmystificerer forbilledligt hele dette tabubelagte og angstprægede område, der ikke er så nyt og civilisationspræget, (altså blødagtigt) som der kan være en tilbøjelighed til at opfatte det som hos folk, der enten aldrig har haft psykiske problemer (ha, ha) eller frygter at konfrontere sig med dem.

Vores rollemodeller står i vejen for vores erkendelse og i det moderne påvirkningssamfund, hvor Janteloven brøler ud af massemedierne, er alle truet på deres rolle og selvopfattelse. Mænd er ikke mandige nok, kvinder lever ikke op til de utallige krav, der efterhånden stilles til dem, hvor de både skal matche hårdkogte mandlige ledere og være forbilledlige mødre, der samtidig er åleslanke og går i haute couture.

Solomon tager os med på en kæmperejse i vores bevidsthed og han er en fremragende guide, der hele tiden selv er til stede i sine beretninger, så troværdigheden af hans beretninger står og falder med ham selv. Og det giver tillid. Det er en bog, der har budskab til enhver, for Solomon skuer klart gennem vore angstrelaterede forbehold og giver læseren mulighed for at forstå og især, tilgive sig selv for den utilstrækkelighed, vi alle er så plagede af i et hektisk og krævende nutidssamfund. Det er en bog, der læger, ikke en lægebog.

                                                                    Henning Prins                                                                         

Andrew Solomon: Helvedes malstrøm. Oversat af Lisbeth W. Sørensen. 744 s. 375, - kr. Gyldendal

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser