Historiske mord

Kurt Aust

 

Der skal en norsk nordmand fra Danmark til at fortælle Danmarkshistorie. Det beviser forfatteren Kurt Aust, der er født i Danmark i 1955, men har boet i Vestfold i Norge siden 1982. Han har alt det, der skal til for at skrive inden for den sværeste af alle krimi-genrer, nemlig den historiske krimi. For det første et stort historisk overblik, en dybtgående research, levende og godt sprog og så det vigtigste: Han kan konstruere et godt plot. Og må jeg så lige tilføje, at hans mord faktisk også er smadder hyggelige!

Aust bygger nemlig et helt univers op omkring Danmark-Norge i begyndelsen af 1700-tallet, en periode, hvor tvillingerigerne, som de kaldtes, var hinanden nærmest nogensinde. Hans hovedperson Petter Hortten er sekretær hos den dybttænkende, klarhjernede, logiske professor Thomas af Boueberge, der vandrer hjemmevant rundt på Kjøbenhavns Universitet og får sig en snak med Holberg og andre af tidens betydningsfulde mænd og kvinder. Men Austs tre romaner har hidtil mest udspundet sig i provinsen og denne sidste, ”Hjemsøgt”, foregår i Petter Horttens hjemland Norge, hvor en meget anløben type af en pavelig legat muligvis har nogle meget skumle hensigter med at besøge Norge. For reformationen er ikke ældre i Skandinavien, end at den måske kan væltes af tilhængere af ”Moderkirken”. Død følger i hvert fald i Hans Højærværdighed Michelangelo dei Contis fodspor over de høje fjelde.

Det hele er en dunkel labyrint af sære hændelser, hvor Peter Horttens instinkt og Bouebergs logik ender med at få det hele til at gå op i en højere enhed.

Kurt Aust er helt klart i mesterklasse!

                                                                       

Kurt Aust: Hjemsøgt. 320 s. 198,- kr. Hovedland

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser