Hitlers kanariefugl

 

 

 

Det er en dristig satsning, forfatteren Vilhelm Topsøe gør, når han skriver en ”roman” om den tyske rigsbefuldmægtigede i Danmark, Dr. Werner Best. Det er selvfølgelig heller ikke fuldstændig fiktion, der ligger et stort opklaringsarbejde bag bogen, så alle historiske begivenheder fremtræder korrekt.

   Besættelsestiden er hot stuff for tiden, den hævdvundne fortælling om de fem forbandede år er under kraftig revision. Der fremkommer til stadighed nyt materiale og især ses fortiden gennem anderledes koldsindige briller end før.

   Bogen består af breve fra den fængslede Werner Best til hans far, en brevveksling, der helt er forfatterens egen idé. Det giver spillerum for en forfatter, der ønsker at se uden om de altfor fastslåede, men yderst tvivlsomme myter, der er bygget op om sabotage og folkelig modstand.

   Topsøe kan skrive, og der er mange overbevisende episoder i bogen, der giver et troværdigt billede af Best som personlighed. Selv morede jeg mig mest over det fiktive møde mellem baronessen, der bor i Rungsted, men hvis navn Best ikke vil nævne, og hendes evne til at sprede erotik omkring sig. Hér har vi vist en ekspert, der udtaler sig! Og den fiktive samtale, der udspiller sig mellem den tyske forfatter og krigshelt Ernst Jünger, der for nylig er blevet fokuseret kraftigt på i anledning af beskyldningerne mod Ole Wivel og Knud W. Jensen for nazistiske sympatier, og baronessen, viser, at der vist var en del betændelse i visse danske kredse.

   Men hele bogen giver stof til eftertanke, selv om Topsøe af gode grunde ikke har fået inkorporeret den seneste forskning, der viser, at den egentlige grå eminence i Danmark under besættelsen var direktør i det tyske landbrugsministerium Alex Walter, der faktisk bestemte den tyske politik i Danmark. Og den bestemtes af den danske leveringsdygtighed i mad.

   Dem, der har set filmen ”Der Untergang”, vil se, at Topsøe forstår den tyske psykologi vældig godt. Det gør hans bog til et vægtigt indlæg i en debat, der først i disse år er ved at tage fart.

                                                            Henning Prins

                                                                     

Vilhelm Topsøe: Dr. Werner Best – Mine danske år. 275 s. 299, - kr. Borgens Forlag.

    

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser