I familiens skød  

 

 

Norske Bodil Stenseths biografi over maleren Edvard Munch er et helt usædvanligt interessant værk, der fra første side griber sin læser og fører ham/hende ind i et fortryllet land, nemlig den urskov af følelser og fortielser, der ikke mindst omkring slutningen af 1800-tallet prægede den borgerlige familie i Europa.

Jeg tror, det er første gang, nogen har taget den opgave på sig at beskrive kunstneren Munch ved hjælp af hans familie, og det kan også være en tvivlsom metode, der lokker til uholdbare konklusioner og appel til vaneforestillinger.

Men ikke i dette tilfælde. Det står lysende klart at Edvard Munch var totalt afhængig af sin familie. Og det gik begge veje. For Munchs familie var, foruden hans far, kvinderne. Og Edvard kom på mange måder til at kanalisere disse søstres og tanters drøm om at skabe noget, blev så at sige repræsentant for deres undertrykte trang til at realisere sig selv, som det hedder i vore dage.

Og man tror på Bodil Stenseth, når hun gennem familiens omfattende korrespondance viser, hvor meget det betød for Munch at have denne baggrund.  

For borgerskabet var i denne tidsalder stærkt plaget af en række halvvidenskabelige forestillinger om hvordan sygdomme og genetisk forfald kunne nedarves gennem slægterne, man havde megen ufordøjet viden, og sarte sjæle gik i en evig angst for at bære et sådant arveligt mærke på sin pande. Det var Freuds og Nietzsches store tid, mens også en tid med mange obskure tanker, og vi har jo set denne halvfordøjede videnskabelighed i al dens gru under nazismen. For eksempel den grasserende frygt for ”degeneration”!

Ja, man måtte dårligt nok udtale navnene på disse sygdomme, (Tuberkulose, Syfilis og Neurasteni), af angst for at påkalde sig dem. Vi har vist en pendant i vore dages skræk for kræft.

Bodil Stenseth formår at sætte denne baggrund op mod Munchs fremragende kunstneriske udfoldelse, så det belyser, men ikke forringer hans værk. Brandspændende læsning!  

                                                                           Henning Prins  

Bodil Stenseth: Munch – historien om en familie. Oversat af Susanne Grubb. 272 s. 299,- kr. Tiderne SkifterTilbage til forside Tilbage til boganmeldelser