Klassikerne kommer

 

Martin Andersen Nexø                                                                                                                                                                                                  Harper  Lee                                                    

 

Det er kanongodt at udgive både danske og udenlandske såkaldte ”klassikere” lige for tiden. Publikum har fået smag for kvalitet og vil måske også gerne opdatere sig, sådan rent litterært. Det har mange forlag erfaret i den senere tid, heriblandt også Borgen, der i samarbejde med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab udgiver danske klassikere. Ligeledes udgiver Lindhardt og Ringhof især udenlandske klassikere. Og de går ifølge forlagene rigtigt godt. Det kan ikke undre, bøgerne er uhørt billige.

Hvad er en klassiker så? Ja, i al enkelhed må det vel siges at være bøger, der har bevist deres slidstærkhed gennem nogle generationer. Men et andet krav er, at det også skal repræsentere sin egen tid. Derfor er det forfattere som Martin Andersen Nexø’s både gribende og dramatiske ”Ditte Menneskebarn” og Jørgen Nielsens stærke og sansende ”En kvinde ved bålet” (endnu ikke udkommet), der indleder ballet hos Borgen, idet de to forfattere kommer fra hver sin pol, nemlig fra dels fra den fremstormende arbejderklasse og dels fra opgøret med det snæversynede og undertrykkende Indre Mission. To forfattere med samme udspring, men med vidt forskellig bagage. Vi kan vente os hele den danske konge- og dronningerække i denne serie.

Lindhardt og Ringhof tager sig af det store udland og lægger ud med Harper Lees ”Dræb ikke en sangfugl” og følger derpå op med hele det store udtræk med navne som Cervantes, der jo næsten er den moderne romans oldefar, Daphne du Maurier, Ernest Hemingway, Steinbeck, James M. Cain, Jane Austen og Jules Verne. Nogle af disse er måske mest klassisk underholdning, men det er heller ikke at foragte til under en flad halvtredser. Hvis man altså køber den i udgivelsesmåneden. Hurtigt ned til boghandleren!

                   

 Martin Andersen Nexø: Ditte Menneskebarn. 723 s. 300,- kr. Borgen

Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl. 99,- kr. Lindhardt og Ringhof 

 

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser