Livsmodig

 

Benny Andersen gør det igen og igen. Forelsker sig. I alt muligt, men ikke mindst i kvinder. Det er en gave, han har fået sammen med alle de andre gaver, han har, såsom at kunne digte, så ordene spræller og skrive melodier, der ikke er til at ryste ud af øregangen igen. Begavet i ordets rette betydning.
  
Så i det seneste opus, som også er tænkt som en fødselsdagsgave fra fødselaren, der netop er blevet firs, til alle os andre, lægger han ud med otte dejlige kærlighedsdigte til E. E.
  
Ind i mellem lyrikken kommer der lidt prosa, men ikke prosaiske, overvejelser over en mulig lighed mellem kærlighed og jura (for E.E., der helt sikkert hedder Elisabeth) er nemlig jurist, og det er ret sjovt og kærligt.
  
Men det er digtene, der er hele bogen værd. Benny Andersen er, som han siger, ”indfødt ordbo” og det er jo også det, der gør, at vi elsker ham så højt.

   Hér kommer et par linier fra en poetik, jeg til enhver tid vil skrive under på:  

     At digte er at lyve så stærkt om virkeligheden
     
at den træder frem som den virkelig er  

     At digte er at fordreje sandheden så meget
     
at den ikke er til at komme udenom

      .....  

NB: Jeg havde nær glemt hovedreglen
      
hvad digtning angår:
      
At blive klar over hvor digtet holder op.
      
I dette tilfælde
      
NU!  

At Benny Andersen både er nyforelsket og en efterhånden ret voksen mand må han fundere over. ”At blive gammeldags eller gammelnats?” ”Gammelklog eller gammeldum?” Tjah, man er jo så gammel, som man føler sig, siges det, så om Benny Andersen er ved at gå i barndom eller altid har været et barn, ja, så nok det sidste. For han kan næsten ikke vente på at blive så gammel, at han går i barndom.
  
Okay, det er en fødselsdagsbog, og måske er der kommet lidt med, der ikke var strengt nødvendigt. Og det er fordi redaktører lider af en panisk angst for små bøger. Derfor følger der også lidt fyld med som skåltalen ved det radikale landsmøde. Lidt synd, selv om erindringerne om faderen er smukke, for uden prosastykkerne havde samlingen i al sin lidenhed været fuldstøbt.

    Tillykke med kærligheden og de første firs!

 

                                                                    Henning Prins

 

Kram fra Benny Andersen. 40 sider. 150,- kr. Borgen

 

Forside Boganmeldelser Arkiv