Lystlæsning i ferien

 

Kloden er en rund bold

 

 

Fodbolden er en mere og mere betydningsfuld international aktør i politik. Den amerikanske journalist Franklin Foer tager os på en spændende rejse i fodboldens verden. Det er ikke tør teori, men humorfuld og anekdotisk analyse af en verden, der sluger sjæle med hud og hår. Måske ikke så tosset til at falde i søvn på efter en ophidsende VM-aften ved skærmen.

Franklin Foer: Hvordan fodbold forklarer verden. Overs. Joachim Wrang. 304 s. 269,- kr. Tiderne Skifter

 

Fortids synder, fremtids håb

 

Norske Jon Fosse er klart en af Skandinaviens bedste skrivere – og forbilledlig kortfattet og præcis i sproget. Vi begynder ved en formodet drukneulykke og ender med at have trevlet fem generationer op, så vi kan se hvad historie og slægt gør ved os. Djævelsk spændende og samtidig med en dyb tone af patos.

Jon Fosse: Det er Ales. 86 s. 185,- kr. Overs. Karsten Sand Iversen. Tiderne Skifter

 

Som dybest brønd gir klarest vand

 

Litteraturforskeren Anne-Marie Mai har gennemgået Erik Knudsens digtning sammen med forfatteren selv og det er en strålende idé, fordi Erik Knudsen har så god forstand på lyrik. Ikke kun sin egen, hans store orientering og præcise analyser gennemstråler hele bogen. Man føler sig opløftet og rigere efter at have været Erik Knudsen så nær et par timer.

Anne-Marie Mai & Erik Knudsen: Erik Knudsens digtning. 203 sider. 250- kr. Gyldendal/Syddansk Universitetsforlag

 

Høje Nord

 

 

Tre kunstnere drager til Sagaøen, nemlig Vagn Lundbye, Per Kirkeby og Keld Zeruneith. Plus Arne ”Myko” Fremmich, der ikke har fortjent en plads på omslaget. Bogen er fuld af Kirkebys zinkografier, der skal betragtes et stykke tid, før de giver deres magi fra sig. Men så er den der også. Selve teksten er skrevet i nutid, og det er meget anstrengende og fremadlænet at læse fortid i nutid. Og lidt kedeligt. Men Zeruneith kan i hvert fald sine sagaer og der leves passende strabadserende. Men zinkografierne er gode!

Vagn Lundbye, Per Kirkeby, Keld Zeruneith: Tilbage til Island. 112 s. 299,- kr. Aschehoug

 

Danish Design

 

Det aktive Syddansk Universitetsforlag udgiver en strøm af væsentlige bøger i disse år. Heriblandt en pragtbog om dansk møbeldesigns storhedstid, der præsenterer hele kongerækken af danske møbelarkitekter. Den er et must for den, der er interesseret i danske kvalitetsmøbler med dens store og rige illustrationsmateriale.

Per H. Hansen: Da danske møbler blev moderne. 644 s .rigt illustreret. Pris: 399 kr. Aschehoug/Syddansk Universitetsforlag

 

Jensen på slap line

 

 

Flemming Jensen er vores sjoveste forfatter p.t. Og det ser ud til at flyde fra ham. Han har skrevet en sommerføljeton i fire dele og de er fulde af iagttagelser og gode grin. Den kiksede revisor Nielsen flytter ind på et tidligere bordel på Nørrebro og så…fortsætter historierne bare herfra. Godt grin i sommervarmen, jeg siger ikke mer.

…og på den ottende dag skabte Han en revisor. 4 bind á 93 s. 49 kr. Lindhart og Ringhof

 

Copenhagen

 

Så kom der endelig en god gave til vores udenlandske venner. Pernille Steensgaard har givet os Copenhagen … people and places. Og det er både nutid og fortid i en charmerende cocktail. En gavebog til alle, der elsker hovedstaden med strålende fotos af Anne Prytz Schaldemose.

Pernille Steensgaard. Copenhagen. Foto: Anne Prytz Schaldemose. 290 s. 340,- kr. Gyldendal

 

Mesterskribent

 

 

Colm Tóibín har netop modtaget én af verdens fornemste litteraturpriser, Dublin Literary Award, for sin biografiske roman om en anden mesterfortæller, Henry James. Det er superunderholdning fra den turbulente litterære markedsplads, hvor kampen om sjælene bliver ført med nådesløs hårdhed. Oveni kommer Henry James’ opdagelse af, at hans eget køn har visse tiltrækkende sider, som han må flygte fra, eftersom hans ærkerival Oscar Wilde netop står tiltalt for retten for denne ”forbrydelse”. ”24 timer” er barnemad ved siden af den litterære virkelighed.

Colm Tóibín: Mesteren. 360 s. 299,- kr. Tiderne Skifter

 

Lækker Lagerkvist

 

Monografi fra bogen

 

Man kan sige meget om Suzanne Brøgger, men hun graver ikke meget nyt frem. Ikke blot går hun efter det sikre, hun går også efter det kendte i alle ordets betydninger. Så hun har oversat Doris Lessing: Particularly Cats (Katte især) 1977, Lars Gyldensten: Seven wise Masters on Love (Syv vise mestre om kærlighed) 1987, The Sibyl´s Song, (Vølvens Spådom) og nu Pär Lagerkvist’ “Aftonland”, Aftenland. Personligt syntes jeg hendes oversættelse af Vølvens spådom var slasket, med Pär Lagerkvist kan det næsten ikke gå galt. Og da Lagerkvist er en betagende digter, så er det en rigtig god bog, opulent udstyret med ”følsomme” monografier af Maja Lisa Engelhardt. Suzanne Brøgger bør ligge fremme i ethvert dannet hjem!

Pär Lagerkvist: Aftenland. Overs. Suzanne Brøgger. 89 s. 299, - kr. Gyldendal

 

Sweet ladies

 

Foto fra bogen

 

De er smukke og ultrafeminine, drengene fra Bangkok. Det er en fantastisk bog om prostituerede unge mænd. Den hæfter sig dog godt nok ikke særligt ved de sande tragedier, der skjuler sig bag de ”frigjorte” historier. Men det er jo også så nedslående med virkeligheden, så lad os få en god historie om at unge prostituerede mænd repræsenterer en frigørelse.

Henrik List og Andreas Askegaard: Bangkok Ladyboys. 96 s. 299,- kr. Tiderne Skifter.   


Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser