Magtens lede fjæs

 

 

Pigen Marjane Satrapi fødes i Iran i 1969 under Shahens undertrykkende regime og vokser op med kampen mod ham i et højtuddannet middelklassemiljø. Til sidst må Shahen opgive og gå i eksil, da selv ikke de blodigste massenedskydninger af de demonstrerende irakere har nogen virkning. Nu fyldes alle af et stort håb om en bedre fremtid, hvor der er frihed og demokrati. Men Shahens regime afløses blot af noget endnu værre, nemlig ayatollaernes religiøse diktatur, der lige som Hitlers er helt demokratisk valgt. Nu er det ikke længere Shahens CIA-uddannede agenter, man skal frygte, men naboerne, der stikker hinanden til det religiøse politi eller de selvudnævnte revolutionsgardister, der patruljerer i gaderne og uden at tøve henretter enhver, der forekommer dem ”vestligt” dekadente i frisure eller tøjstil. Piger, der går uden tørklæde, risikerer massevoldtægt på åben gade og de kvindelige revolutionsgardister er mindst lige så nidkære som deres mandlige kolleger.

Tegneserien griber én hårdt om hjertet, mens man læser beskrivelsen af alle de lidelser, det iranske folk må gennemgå, både under krigen med Irak og siden ”den indre krig”, der førte til summariske henrettelser af alle, der kunne mistænkes for at være ”kommunister” eller bare vestligt orienterede. Men ungdommen er ikke sådan at kue, selv om et frækt gensvar i skolen nærmest er livsfarligt, så i smug er det rock’n’roll og vestlige ungdomsidoler, der optager de unge. Vel at mærke fra de dannede klasser. Til sidst må forældrene med sorg sende deres datter til Europa, da hun ellers uvægerligt før eller siden ville falde i de religiøse galninges kløer.

Tegneserien ”Persepolis” er ikke blot en dramatisk og rørende beskrivelse af forholdene i en diktaturstat med demokratisk flertal. Den viser også, at det ikke er ideologierne, der bestemmer samfundets politik, men magtmenneskene. Og det vises på en måde, så vi kan drage paralleller til vores egne vestlige samfund, hvor terrortruslen også har slået en stor breche i de lovfæstede borgerrettigheder.

Marjane Satrapi betjener sig af en meget enkel streg, der i første omgang kan synes lidt unuanceret. Men efterhånden som man skrider frem i læsningen, får den en stærk virkning, fordi den tilsyneladende ensartede streg får budskabet til at træde lysende klart frem, uforstyrret af effektjageri. En smuk og meget tankevækkende bog.

                                                   Henning Prins                                

Marjane Satrapi: Persepolis. Min iranske barndom. 159 s. 199,50- kr. Carlsen  

Tilbage til forside  Tilbage til boganmeldelser