Moloks gab

Astrid Saalbach

Vi kunne have det så godt, vi mennesker, hvis bare vi ikke netop var mennesker. Dette hierarkiske flokdyr, der snart véd alt om hele verden og dens skabninger, kender til universets gåder og snart som en gud kan skabe liv. Men os selv véd vi kun lidt om.

Astrid Saalbach afdækker al vor nød og kvide i en mesterligt skrevet roman, ”Fingeren i flammen”. Hovedplottet er fortællingen om den strålende begavede violinist og lærer ved konservatoriet, der af en elev bliver beskyldt for utilbørlige tilnærmelser. Og dermed, som så mange andre mænd har oplevet det, er en færdig mand. I en lavine skrider hans liv ned på bunden, konen forlader ham, han mister sit job og er tæt på at gå helt i hundene.

Men det er også fortællingen om skønhedens forbandelse. Om den indespærring, en meget stor skønhed kan betyde for en kvinde. Indespærring i kønsfællernes nagende misundelse, mændenes splittelse mellem viljeløs betagelse og berøringsangst overfor det næsten guddommelige menneske.

Hele romanen er en fortælling om en verden, bag hvis civiliserede kulisser frygtelige dæmoner huserer. Om hvordan vi ikke kan nægte os selv den lille hævn over et menneske, man har attrået, og som nu kan væltes, fordi vi har et samfund, hvor man ustraffet kan beskylde et menneske for seksuelle overgreb, selv om bevisbyrden slet ikke kan løftes. Om vores laden os drive med på rygtedannelsens bølge, fordi det kilder både vores skadefryd og vores dårlige samvittighed. Og selvfølgelig vores psykisk voldelige presse, der aldrig nægter sig selv et karaktermord på forsiden, men gladelig viderebringer uunderbyggede beskyldninger, som var det kendsgerninger.

Saalbach er ikke en forkynder af moralske domme, men et meget nøjagtigt spejl, der viser os levet liv, så billederne af personernes psyke træder klart frem. Det er en bog, som jeg synes, har budskab til os alle, ikke mindst mænd bør læse den, for mænd er lovligt vildt i dagens Danmark, hvad vi hver dag kan læse i aviserne.

Og så er ”Fingeren i flammen” drønspændende, spændt ud mellem vrede og medlidenhed vender man feberagtigt blade. Helt sikkert en klassiker. 

                                                Henning Prins

Astrid Saalbach: Fingeren i flammen. 248 s. 249, - kr. Gyldendal  

 

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser