Poetisk møde  

 

 

Forfatteren Muniam Alfaker har boet i Danmark siden 1986 og har tidligere udgivet fem digtsamlinger på dansk, som jeg husker blev vel modtagne. Nu debuterer han med en roman, der hedder ”Mindernes trapez”, og den er et spændende møde med den højtudviklede irakiske kultur, der blev så grusomt undertrykt under Saddam Husseins groteske diktatur. Vi oplever i bogens indledning den statslige terror slå ned på en tilfældig studerende og ser hvilken urimelig logik, et diktatur ender i. Mønsteret er det samme overalt, vi har hørt beretninger fra DDR, der ligner til forveksling.

Men Alfakers roman, og om det nu lige er en roman, véd jeg ikke, snarere fine stemnings- og erindringsbilleder fra en svunden tid og en indtagende beskrivelse af en højt udviklet omgangsform mennesker imellem, som danskerne sagtens kunne lære noget af. Iblandet rædselsscener fra den verden, vi læser om i avisen, men heldigvis ikke kender på eget skind.

Men hvis der skulle være nogen, der havde den opfattelse, at irakisk kultur er mindreværdig i forhold til europæisk, så vil denne fine og lavmælte bog ændre deres syn. Jeg var både rørt, oprørt og godt underholdt.

                                                                Henning Prins                                                                                    

Muniam Alfaker: Mindernes trapez. Overs. Af Sejer Andersen. 189 s. 225,- kr. Tiderne Skifter

 

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser