Rædselen

 

Den belgiske kong Leopold ejede i slutningen af 1800-tallet hele det kæmpestore, afrikanske rige, vi kalder Congo, men som består af en masse nationer og riger. Dette énmandsherredømme blev opretholdt ved hjælp af lejesoldater, der gik frem med uhørt brutalitet. Allerede Mark Twain skrev en desværre meget overset bog om dette rædselsherredømme, der fik lov at fortsætte helt op til vore dage, nu blot i den belgiske stats regi og ikke kongens. Moderne historikere anslår, at mellem 8 og 10 millioner mennesker led en grusom død under denne despot.

Om dette kulsorte kapitel i europæisk kolonihistorie er der nu kommet en bog, der rummer dagbøger, skrevet af nogle af aktørerne i det plyndringstogt, der foregik lige for næsen af et Europa, der hævdede sine dyder som humanistisk og kristent.

Det er grusom læsning, og det giver bestemt ikke nogen trøst, at én af de ledende undertrykkere og højt dekorerede lejesvende var dansker og hed Hans Sigfred Lauritz Madsen. Adskillige skandinaver tjente den grusomme Leopold og kom hjem, overøste med hæder og anseelse.

Det er derfor en yderst vigtig dokumentation, Bert Blom i sin bog ”Mørkets hjerte”, et lån fra forfatteren Joseph Conrad, fremlægger om europæernes adfærd i Afrika, der den dag i dag lider under vores hensynsløse udnyttelse af verdensdelen. Grundigt og med et godt register over kilder samt kort er det et stykke gedigent afdækningsarbejde, Blom har gjort. For, som det er blevet sagt: ”Ve det land, der har værdier i undergrunden!” Og Congo har alt, hvad et begærligt hjerte kan ønske sig. Guld, diamanter og alskens sjældne råstoffer, frugtbar muld og endeløse mængder af mennesker. Stakkels Afrika.

                                                   Henning Prins                                                                 

 Bert Blom: Dagbøger og breve fra Mørkets hjerte. 303 s. 219,- kr. Forlaget Thorup

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser