Rimfrost på sjælen

 

Conan Doyle har en lille scene, hvor Sherlock Holmes og Dr. Watson er på togrejse gennem det smukke engelske landskab, som Watson højlydt tilkendegiver sin begejstring for. Til det siger Holmes med dyster stemme noget i retning af: ”Ak ja, Watson, De véd ikke, hvor megen ondskab der går i svang i denne idyl!”

   Den samtale randt mig i hu, da jeg læste Jonas Bruuns debutroman ”Drivjagt”, en kriminalgåde, der netop udspiller sig på landet i et ikke nærmere angivet sogn, men det kunne godt være på Lolland-Falster.

   Og jeg er lidt tøvende overfor bogen, for Jonas Bruun kan sandelig skrive, men på den anden side føler jeg, at han lige så godt kunne skrive om noget andet og også gøre det udmærket. Og det er nok fordi bogen sætter sig mellem to stole. På den ene side et psykologisk portræt af en desillusioneret mand i begyndelsen af tresserne, en præst, der har tabt sin tro, men som alligevel hænger ved sit embede, fordi det har sine bekvemmeligheder. Der er tilløb til en interessant analyse af den villede og erhvervede kynisme, som jeg tror, mange danskere besidder efter at have været gennem livets mølle og set, at alt er narreværk og at den endelige belønning er glemsel og død.

   Og så er der krimigåden, der kræver både dækmanøvrer og skjulte antydninger, men som for mig blev lidt vanskelig at tage alvorligt, dels fordi jeg ærlig talt ikke troede på de agerende, dels opdagede, at jeg var ligeglad med om disse personer var levende eller døde. Fortalt i korthed så bliver en nabo, som vi straks ikke kan lide, skudt med præstens gevær, og det var ikke så godt, så han bliver selvfølgelig mistænkt. Og da han som ligeglad ikke-troende står på fyrelisten hos menighedsrådet, er det heller ikke så godt. Så bliver hans ”bedste” ven slået ihjel. Bag det hele ligger gammelt nid og nag og ikke mindst lokale økonomiske interesser. Så politiet har præsten på sigtekornet. For at øge dramatikken er hele sognet bevæbnet til tænderne med jagtgeværer og der er et rigtigt show-down i bedste westernstil. Men det fik altså ikke rigtigt noget i kog hos mig.

   Hvis Jonas Bruun for alvor ville risikere noget med sit persongalleri, så skulle der kunne komme en spændende dansk forfatter ud af det, der kunne skrive indtrængende psykologiske fortællinger om os danskere m/k lige her og nu.

                             Henning Prins

 

Jonas Bruun: Drivjagt. 240 s. 249,- kr. Gyldendal

  Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser