Sophus Claussen

 

Når De går ned til boghandleren for at bytte den bog, De havde i forvejen, ligger der et godt tilbud og venter på Dem: ”Afrodites dampe og 199 andre digte af Sophus Claussen”. Tilsyneladende en stor mundfuld på 448 sider, men glæd Dem, man læser som besat, fortabt for omverdenen.

   Sophus Claussen er let at læse og han er helt moderne, både i sin skrift og i sit livssyn, der rummer både den store livsappetit og dens blege følgesvend, frygten for død og forfald. Claussen besynger kvinden, kærligheden og skønheden, og han finder den ofte dér, hvor vi andre ser væk.

   Først og fremmest er Sophus Claussen en moderne klassiker, hvis betydning for dansk digtning og litteratur stadig er, hvad Shakespeare er for hele verden. Nemlig ikke til at komme uden om.

   Der er ingen nyere danske digtere eller forfattere, der ikke skylder Claussen inspiration, og mange har givet en bog titel fra et af hans digte. Man nævner i flæng Frank Jæger, Klaus Lynggaard, Torben Brostrøm, Keld Zeruneith, Vagn Steen, Inger Christensen og Poul Borum. Og mange flere.

   Trist, at han aldrig selv oplevede denne triumf, for hvad er vel større for en poet end at blive digternes digter? Men i sin samtid blev han anset for at være frivol, rent ud sagt uartig, og man fandt hans rimerier slette. Derfor opnåede han ikke den folkelige opmærksomhed, som han fortjente. For han er en vittig hund med en djævlesplint i øjet, en erotiker af guds nåde og en kæmpende kunstner. Han kan spille på hele registeret, fra jordskælvsbølger og kælvende bjerge til salig nærhed, alt sammen bundet stramt i versene og dermed sat frit. Sophus Claussen bør læses, ikke blot af dem, der holder af digtning, men især af dem, der endnu ikke gør det!  

                                                      Henning Prins

Sophus Claussen: Afrodites dampe – og 199 andre digte. 448 sider. Indbundet. Pris 250,- kr. Tiderne Skifter. Med forord af Johannes Møllehave.  

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser

 

Sophus Claussen læser op af egne digte. Maleri af J.F. Willumsen 1915