Spirende hvede

 

Tidsskrift: Der står kun med småt i kolofonen i det hæderkronede tidsskrift for poesi og kunst Hvedekorn at det er forlaget Borgen, der giver sig af med at udgive dette højst nødvendige organ for især lyriske debutanter. Det kan man kalde beskedenhed, al den stund det kaster glans og ære over forlaget.

Nr. 1/2006 er som forum for nye unge digtere ideelt, fordi man ikke kun tager de uprøvede ind, men sætter deres digte overfor de garvede i faget. Således optræder veteranen Klaus Rifbjerg allerede på side 9 med et stjerneskud af et digt, ”Flamme, rosmarin, ingenting”, fulgt op af to andre, der på raffineret vis både sørger over det tabte og samtidigt får os til at smile. Og så er det altså bare nogle gode digte.

Debutanten Søren Lindgreen har det i sig, det sproglige, der kan hviske og råbe, og har fart på ordene og ender garanteret med at blive lyriker:

”dette er metafiktivt” skriger hun og løber nøgen ned gennem mit digt jeg modstår fristelsen til at råbe efter hende: ”gu det ej”

Og videre:

kød på lydene tak når jeg køber ord vil jeg have mere

Og der er meget mere kød på. Noget er måske lidt fortænkt, som når Bo Bredsgaard Lund giver sig hen i de peristaltiske inspirationer, der kan give hjernen tarmslyng og måske også lidt for meget gas på. Begrænsningens kunst melder sig vel, når prisen på papir stiger, men det kan godt blive til noget. Men han er heller ikke ny på banen. Debutanten Maria Dixen synes jeg ikke er lyriker, men hun er ikke dårlig til at skrive. Så er Ingerlise Jensen helt anderledes gennemsigtigt tvetydig og med den forekommer det mig typisk kvindelige hoppen ud og ind af ord og betydninger som en solsort i en grendynge. Hun er god. Men hun er også veteran.

Og så vil jeg blandt de mange andre debutanter lige gøre opmærksom på Connie Svabo. Hér er der noget på spil. Om hun nu også er rigtig lyriker, véd jeg ikke om jeg vil sige, det er en genre, der bør bringes til debat, men hun kan bruge den korte form til at komme ind under huden på læseren med få greb. Det er store fortællinger på kort form, det bliver spændende at se, hvad hun vil vise os i fremtiden.

Men der er mange læseværdige digte i Hvedekorn i dette nummer. Arne Herløv Petersen, Anette Højlund og mange flere. Niels Bondes billedsider er interessante med huller ind til de næste verdener.

                                             Henning Prins                          

 

Hvedekorn 1/2006. 63. s. 98,- kr. Abonnement 4. nr. 315,- kr. hos boghandleren. Borgen

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser