Stormagten Kina 07-11-2012

De gamle imperiemagter har fået en hårdtslående bydreng til det beskidte arbejde

Det er med en vis undren, jeg har set en hærskare af journalister, analytikere og for-stå-sig-påere af forskellig akademisk kvalitet hævde, at Kina rejste sig i horisonten som den fjerde stormagt ved siden af USA, Rusland og EU.
   Og det er med endnu større undren, at jeg har set disse traditionelle imperialistiske stormagter ”tillade” Kina at føre sig frem som imperialistisk opkøber af frugtbart agerland i Afrika, mens de bosiddende bønder blev jaget væk fra deres jord, blot for at jordbruget kunne blive lagt om til stordrift og de frie bønder reduceres til landarbejderproletariat.
   Endnu mere forbløffende har det været at iagttage Kinas rolle som eksploitør af verdens råstoflagre, dvs olie, gas, kul og metaller og hvad der ellers endnu gemmer sig af værdier i vores plyndrede jord. Der er ikke en kat, der har gøet i den anledning. Grønland er tæt på at underskrive en aftale, der vil kaste befolkningen ud i endnu større arbejdsløshed, når tusindvis af kinesiske kulier om lidt invaderer det grønlandske samfund, der så vist ikke er verdens mest velfunderede, hverken socialt eller kulturelt, så mens kineserne arbejder, får grønlænderne en flaske sprit og lidt spæk at sutte på.
   Men Danmark (og EU) holder kæft, har ikke noget at sige i den sammenhæng.
   Det er godt nok mærkeligt. For ikke så længe siden ville de gamle imperiemagter have sloges om hver en bid af mindste værdi, nu sidder de fromt med foldede hænder og nikker til Kinas imperialistiske fremfærd over alt i verden.
   Det må der være en forklaring på!
   Kunne det monstro skyldes, at Kina slet ikke er en stormagt, men derimod et lydland, der får lov at lave det beskidte arbejde for de gamle imperier? At Kina er så afhængig af, at de får lov til at fremstille Vestens industrivarer til spotpris, at de bare gør alt, hvad der bliver sagt?
   For der er vel ikke nogen, der vil bilde mig ind, at de vestlige imperialister pludselig er blevet lammefromme og nu hellere giver enken en skilling end tager den fra hende? At krigen i Irak og Afghanistan slet ikke har noget med magtbalancer, logistik og råstoffer at gøre, men virkelig er et forsøg på at udbrede demokratiet, ganske vist ved hjælp af tortur og mord, men det er jo hensigten, der tæller.
   Med andre ord: er de vestlige kapitalister blevet gode mennesker, der ikke vil gøre alt for gevinst og magt? Den kamel er meget, meget svær at sluge.
   Så mon ikke ”stormagten” Kina er den lydige hjælper i det sædvanlige beskidte spil om denne verdens værdier, der principielt tilhører os alle, men stjæles af nogle få. Tillykke med stormagtsstatussen, Kina!

Forside  Tidligere ledere  Arkiv