Talende sten

 

Slyk bro ”viser, at det er det overflødige der er det mest nødvendige.”

 

Hans Edvard Nørregaard-Nielsen har magt over sproget og en kolossal viden om dansk kunst, kultur og historie m.m.m. at trække på. Han påstår beskedent i sit nye pragtværk ”Magt og dragt”, at han kun ”skøjter” hen over et stof, der kunne siges meget mere om, men jeg synes det lykkes ham at få sagt alt det nødvendige. For forfatteren har en enestående evne til at nå ind til kernen i det emne, han vil fortælle om og gør derfor yderligere omsvøb og snak overflødig.

Og jeg må nok sige, at det er en vidunderlig rejse i Danmark, Nørregaard-Nielsen og den eminent dygtige fotograf Janni Klerk tager os ud på. For det er ikke bare hele den spektakulære rad af kanoniserede teglstensbygninger, vi i forvejen kender og elsker. Nej, vi kommer virkelig i bredden og dybden, for det handler om teglstenen. Om en uhæmmet kærlighed til tegl. Og derfor bliver vi også præsenteret for det lille, nygotiske transformatortårn, vi som børn inderligt ønskede at komme til at bo i, så dukkehusagtigt og kært som det var. Vi ser tegl i alle former og Nørregaard-Nielsen er bestemt ikke tilfreds med en hvilken som helst slags tegl. Det maskinstrøgne tegl er simpelthen ikke værd at bygge i.

Når bogen hedder ”Magt og dragt” er det fordi teglet kom til at symbolisere det opstigende danske imperium med Valdemar den store og hans efterkommere. Og det er da også slående, at det enorme danske kirkebyggeri netop tager fart i denne periode, hvor de allerfleste af vores landsbykirker blev bygget. Med kun ca. syv kilometers mellemrum og bestemt velegnede til lokalt forsvar. Alt det og meget mere kommer Nørregaard-Nielsen ind på, og man får dertil et begavet menneskes syn på Danmarkshistorien og det er ikke bogens mindste dyd. For mig var det et gensyn med egne pilgrimsrejser til vore skønne bygninger, men det er sandelig også en øjenåbner med hensyn til alt det, jeg ikke så undervejs. Og som jeg burde have set.

Og så er der billederne! Janne Klerk må have brugt oceaner af tid og omhu på at få de billeder i kassen! Hun må have travet rundt om de bygninger i dagevis for at finde det sted, hvor vi pludselig kan se idéen i bygningen. Mage til makkerpar som Nørregaard-Nielsen og Klerk skal man lede længe efter.

Det er næsten umuligt at vælge det billede ud, som bedst kan repræsentere bogen, for de er alle af den største betydning. Derfor har jeg valgt et tilsyneladende beskedent billede af en upretentiøs bro i nærheden af den jyske købstad Vemb og et usædvanligt kig ind i tårnenes by, København.

                                                                 Henning Prins

Hans Edvard Nørregaard-Nielsen: Magt og dragt. Fremragende fotograferet af Janne Klerk. 384 s. 349,- kr. Gyldendal

Byen med de skønne tårne i et usædvanligt indkig

                                       Jeg vil gerne have nyhedsmails
                                          
kritiskportal@mail-online.dk 

Tilbage til forside Tilbage til boganmeldelser