To uægte gadedrenge

 

Se hvor den lille frække Kim Larsen kigger frem bag den store, men skam også ret frække Klaus Rifbjerg. Sikke nogle gadedrenge… 

 

Kære læser, vidste De, at De lige stod og manglede en bog, hvor Klaus Rifbjerg og Kim Larsen snakker digtekunst og æstetik? Ellers så véd De det nu!

Endnu en sammenstiksbog fra Gyldendal. Igen er det ”modsætningerne”, der mødes. Nemlig den ”finkulturelle” forfatter Klaus Rifbjerg og ”gadedrengen” Kim Larsen. Der må da være et stort gab mellem disse to så forskellige mennesker, ikke sandt?

Som sædvanlig spilles der på vore vante fordomme, for Rifbjerg og Larsen har i virkeligheden alt tilfælles og repræsenterer på det smukkeste, hvor vidende, følsom og veluddannet den lavere middelklasse i Danmark efterhånden er blevet.  

For selv om omslaget spiller på at de to herrer begge er nogle gadedrenge fra dels Sølvgade i København og dels fra Amager, så er de begge pæne, veluddannede mennesker med eksamen og det hele. Larsen er skolelærer, og Rifbjerg har såmænd læst litteratur ved både Princeton og Københavns Universitet.

Jeg kan godt forstå, at Kim Larsen ikke har lagt særlig vægt på denne side af sig selv. Der er jo noget, der hedder ”Street Credibility”!

Faktisk er det en meget sød bog, hvor de to velbevandrede æsteter får en diskussion op at stå om alt lige fra Brorson, Ingemann, Grundtvig, Søren Kierkegaard til EPE og dem selv i al beskedenhed. Larsen er lige ved at være den bedste analytiker af de to, måske fordi Rifbjerg har for travlt med at understrege hvor gadedrenget han er. Og misforstået. Og forfulgt. Men hvis man er til en blanding af kæk jargon og ærlig intellektualisme, så er det lige bogen.

                                                                                         Henning Prins

Thomas Thurah: Så mange var ordene. Klaus Rifbjerg og Kim Larsen i samtale. 192 s. Ill. 199,- kr. Gyldendal


Tilbage til forside   Tilbage til kommentar      Tilbage til boganmeldelser