Verdens mindste stormagt 28-08-2013
 

 

Det kunne være interessant at få at vide, hvad Danmark sådan rent konkret får ud af at slikke spyt for USA og i tilgift lade danske unge mænd gå døden i møde. Vi tror ikke, det er for at skabe mere demokrati; vi véd, at det er det modsatte. Men hvad er det så? Penge og magt kunne være et troværdigt bud. Men glem enhver drøm om at Vesten kæmper for demokrati

Som før sagt i denne portal og andre steder, mener undertegnede, at USA’s udenrigspolitik ikke kan vurderes ud fra tidsrum på mindre end halvtreds år, altså at De Forenede Staters politik for længst er fastsat, og at den for tiden siddende præsident kun kan vælge mellem forskellige måder at opnå USA’s mål på. Bush var nok den mest primitive præsident, USA har haft i nyere tid, og hans legitimering af vilkårlige fængslinger og regelret tortur skæmmer USA’s omdømme, så det næppe kan vaskes rent igen. Men at den amerikanske udenrigspolitik kører i faste spor afsløres ved at Obama ikke har været i stand til at lukke Guantanamo-koncentrationslejren og heller ikke har kunnet standse torturen. Yderligere har præsidenten øget brugen af det fejeste af nyere tids våben, den såkaldte ”Drone”, et ubemandet plan, der kan styres af en pilot, der sidder med sin kaffekop på en base i Kansas og bomber et familiehus i Kandahar eller hvor som helst uden at spilde en dråbe.
   USA’s interventioner er for størstedelen mørkelagte, for eksempel hører vi så at sige ikke noget fra det ødelagte Irak, på trods af stadige kampe mellem shiaer og sunnier samt almindelig modstand mod besættelsesmagten. Danske aviser har lukket helt ned for alle nyheder, selv om der dagligt begås overgreb i nærøstlige stater og i Afrika.
   Når vi ikke kan gennemskue USA’s (og Vesteuropas) politik i Mellemøsten, skyldes det, at der ikke påvises nogen sammenhæng mellem oliepolitikken og USA’s hemmelige alliance med Saudi-Arabien m.fl.
   Men USA’s alliance med Saudi-Arabien er vigtigere for USA med allierede end noget andet. Og prisen er, at der ikke må indføres demokrati i noget islamisk land! Angrebet på Irak og det beskidte mord på Saddam Hussein skyldes jo, som alle i dag ved, ikke, at Irak havde masseødelæggelsesvåben, men derimod, at Irak som sekulær stat langsomt nærmede sig et vestligt ideal for personlig frihed.
   Det kunne Saudi-Arabien ikke tolerere, hvad der allerede kom for dagen under Golfkrigen, hvor USA afholdt sig fra at gå ind i Irak, fordi Saudi-Arabien frygtede, det kunne medføre et mere demokratisk samfund. Det var først efter 9/11, da George W. Bush gik ind og med største omhu smadrede hele landets infrastruktur, så der kun var ét intakt ministerium tilbage, nemlig olieministeriet, der havde travlt med at sælge ud til de store olieselskaber, at Saudi-Arabien kunne acceptere en invasion. At bygge en funktionsdygtig stat på disse ruiner vil tage mange år.
   Nå, men altså: hvad får Danmark for at bakke op om nyere tids mest gennemskuelige omgang løgn og tilfældigt myrderi? Er det bare penge og et klap på hovedet fra storebror? Nej, det er fordi USA kan give Danmark så megen støtte, at landet ikke bliver tværet ud af de store.
   Tjahh, man kan ikke forlange mod af kujoner, så lad os håbe, det til syvende og sidst også vil gavne de 40-50 ødelagte soldater, der har gemt sig for verden og sidder rystende af angst i deres bivuakker ude i de danske skove.

                                                                                       Henning Prins  

 

Forside  Ledere  Arkiv